Aprikosrutor

Svårighetsgrad: Lätt

200 g margarin eller smör
6 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
ca 250 g (½ liter) aprikoser i bitar
ca 50 g mandelspån



Gör så här:
Värm ugnen till 175°. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (ca 30x40 cm).

Smält fettet i en gryta och låt det svalna lite. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljsocker i fettet. Blanda till en slät smet. Häll den i långpannan. Dela frukten och tag bort kärnorna. Skär halvorna i tunna klyftor. Fördela frukten över kakan. Strö över mandelspånen.

Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter. Drag kakan ur pannan och stjälp över långpannan. Låt kakan kallna så. Skär kakan i bitar. Sikta gärna lite florsocker över bitarna.

Plommonrutor: Byt ut aprikoserna mot plommon. Skålla och skala dem. Kärna ur och skär plommonen i klyftor.

Nyckelord
recept, aprikosrutor, bakverk, aprikoser, plommon