Brännesnuda - kokt rimmat oxkött i kryddbuljong

Svårighetsgrad: Medel

2 kg bog eller högrev
1 dl socker
1 dl salt
10 persiljerötter, skalade, i bitar
5 gula lökar, klyftor
40 små jordärtskockor, skalade
1 huvud savoykål (koka med innanmätet, spara bladen till serveringen)
4 lagerblad
1 tsk kummin
5 kryddpepparkorn
salt och peppar
3 msk smör

Gör så här:
Gnid in köttet med socker och salt. Låt det ligga kallt över natten. Lägg köttet i en rymlig gryta och täck med kallt vatten. Koka upp och slå bort vattnet. Skölj av köttet noga.

Häll på nytt vatten och koka köttet 1 timma. Tillsätt därefter grönsaker och kryddor och fortsätt koka tills köttet är mört, ca 1 timma.

Ta upp köttet och skär det i skivor. Smaka av buljongen med ev mera salt och peppar. Lägg i de sparade savoykålsbladen i buljongen. Avsluta med 2-3 msk smör.

Arrangera enligt bilden.

Nyckelord
Brännesnudan oxkött i kryddbuljong, recept