Butternut squash soppa

Butternut squash soppa (förrätt till 6-8 personer, eller huvudrätt till 4 personer)
ca 650g butternut squash i bitar (går bra med annan pumpa också naturligtvis)

Ingerdienser:

4 schalottenlökar
1 morot
1 liten palsternacka
2 msk olja
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde
salt och peppar

Gör så här:

Skala och hacka löken fint. Kärna ur pumpan (spara kärnorna och rosta i ugnen, se hur jag gjort här.) och gröp ur den. Skär i mindre bitar. Skala morot och palsternacka och dela i mindre bitar.

Fräs löken i olja några minuter i en stor gryta, lägg sen i resten av grönsakerna och fräs några minuter. Häll sedan på vatten och buljongtärning (eller fond) och koka upp. Småputtra i ca 30 minuter. Mixa med mixerstav till en puré. Häll på mer vatten för en lösare konsistens. Avsluta med att blanda ner grädde. Smaka av med salt och peppar.

Servera med rostade pumpafrön, gärna några droppar tryffelolja och ett gott bröd till! Fler pumparecept hittar du här.

Array