Citrontomat med rökkryddad mozzarella

Svårighetsgrad: Lätt

5 tomater
2 citroner
1 purjolök
1 dl olivolja
1 msk råsocker
½ dl citronsaft
salt och peppar
1 dl gröna och svarta oliver, grovt skurna
3 st mozzarella, gärna buffel

Gör så här:
Klyfta och kärna ut tomaterna. Riv av citronskalet och filéa citronerna.

Dela purjolöken och blanchera den. Spola i kallt vatten och skrapa ev. bort de mjuka hinnorna på insidan. Lägg purjolöken i en ABU-rök för rökning i ca 4-5 min. Torka sedan färdigt purjolöken i 240° varm ugn tills den är torr och blivit svart. Alternativ till rökning är att sota/baka den i 270-280° varm ugn i 15-20 min tills den är torr och blivit svart.

Blanda olivolja, råsocker och citronsaft och krydda med salt och peppar. Vänd sedan ner tomater, citronfiléer och oliver. Låt marinera i ca 10-15 min.

Skär mozzarellan i bitar och vänd den i den smulade rökta/sotade purjolöken.

Lägg ihop tomaterna med citronfiléer, oliver och toppa med mozzarellan. Strö på lite flingsalt och rivet citronskal. Fixera med en tandpetare och lägg upp på fat, smaklig spis!

Nyckelord
citrontomat med rökkryddad mozzarlla, recept, storkök, gröna tapas, tomater