Citrustarteletter

10-15 stycken

Svårighetsgrad: Medel/svårt

Mördeg:
250 g vetemjöl
200 g socker
150 g smör
1 ägg
Vaniljkräm (Crème pateserie):
0,5 liter mjölk (3%)
0,5 vaniljstång
6 äggulor
120 g socker
1 msk majsstärkelse, Maizena
Citrussallad:
2 clementiner
2 apelsiner
2 blodapelsiner
2 msk florsocker
Garnering och servering:
tinad vaniljglass eller grädde

Gör så här:
Mördegen: Blanda mjöl, socker och smör. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen kallt minst 30 minuter. Tryck ut degen i tartelettformar, 8-10 cm i diameter. Det blir10-15 stycken. Grädda i 200° ugnsvärme 10-15 minuter.

Vaniljkrämen: Koka upp mjölken med vaniljstången. Vispa äggulor och socker. Tag upp vaniljstången och skrapa av fröna. Häll mjölken över äggblandningen under omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under omrörning tills krämen tjocknat (84°C). Låt krämen kallna.

Citrussalladen: Skala frukten och skär ut hinnfria klyftor. Blanda dem med florsocker. Lägg vaniljkrämen i tarteletterna. Fyll på med citrussallad och garnera med myntablad.

Servera gärna med lättvispad glass eller grädde.

Nyckelord
bakverk, efterrätt, citrustarteletter, clementin, apelsin, blodapelsin, recept, frukträtt