Kål- och lökfylld lax i savoykål med russin- och vinägersky

Svårighetsgrad: Medel

1500 g laxfilé i stora centimetertjocka skivor
1 ochsavoykålshuvud
1 msk smör
4 schalottenlökar, i tunna skivor
400 g rutad vitkål
2 msk honung
1 msk kummin
salt och peppar
1 knippa dill, skuren
Bakad lök:
5 msk honung
1 dl vit vinäger
1 tsk salt
5 röda lökar
Russin- och vinägersky:
½ l vatten
400 g russin
1 dl sirap
1 dl balsamicovinäger
1 dl soja
2 dl kalvfond
salt och peppar

Gör så här:
Blanchera savoykålbladen och torka av dem på en handduk, skär bort de grova delarna av kålen.

Sautera lök och vitkål i lite smör, tillsätt honung. Koka under lock i 20 minuter, eller tills kålen är genommjuk. Smaka av med stött kummin, salt och peppar. Avsluta med att vända i dillen. Låt kålblandningen kallna.

Blanda honung, vinäger och salt, häll blandningen i en ugnsfast form. Dela lökarna och placera dem med snittytan ner i blandningen, baka i 120° varm ugn tills lökarna är genommjuka. Låt lökarna kallna i lagen.

Koka alla ingredienserna till russin- och vinägerskyn till en simmig konsistens, smaka av med salt och peppar.

Placera kålen på ett smort ark aluminiumfolie, lägg på laxen och kålfyllningen. Rulla till en rulle med cirka 8-10 centimeter i diameter (typ smällkaramell). Skiva laxen och baka av i 120° varm ugn tills laxen har en innertemperatur på 48-50°.

Lägg upp laxen, skiva lökarna och lägg upp sky. Smaklig spis!

Nyckelord
recept, kål och lökfylld lax med russin och vinägersky, savoykål