Krabb samosa med chayotechutney

Svårighetsgrad: medel - svårt

400 g lax, i små bitar


2 ägg
2 dl grädde
salt och peppar
600 g krabbkött
1 chili, finskuren
1 vitlöksklyfta, riven
1 cm ingefära, riven
10 ark filodeg
olja att steka i
Chayotechutney:
4 chayotefrukter, skurna i 1x1 cm tärningar
4 gröna äpplen
1 dl cider
2-3 msk vinäger
2 msk honung
1 chipotle chili, finskuren
2 msk finskuren koriander
2 schalottenlökar, finskurna
salt och socker

Gör så här:
Börja med chutneyn:
Koka upp cider, vinäger och honung. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt det hela småkoka i 12-15 minuter. Smaka av med salt och lite socker. Ställ kallt.

Krabb samosan: Kör laxen med lite salt i en matberedare. Tillsätt äggen och kör ytterligare 30 sekunder. Häll i grädden, lite i taget, tills det blir en homogen färs. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt krabba, chili, vitlök och ingefära.

Skär 8 centimeter breda remsor av dubbel filodeg. lägg lite krabbfärs på varje remsa och vik ihop till samosor, små trekantiga kuvert. Gör 2 per person. Ställ dem kallt om de inte ska tillagas dierkt.

Stek samosorna i lite olja tills de blir gyllenbruna. Servera dem med chayotechutnyn samt en sallad på t ex strimlad chayotefrukt och rödlök.

Nyckelord
krabbsamosa med chayotechutney, lax, fisk, recept