Lökpaj

Svårighetsgrad: Medel

Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
100 g margarin eller smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
2 gula lökar
2 röda lökar
1 purjolök
2 msk olja
2 dl riven ost
3 ägg
3 dl mjölk
1 knippa gräslök
1 tsk torkad basilika
0,5 tsk torkad timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.

Blanda mjölsorterna. Skär ner kylskåpskallt margarin i mjölblandningen och hacka ihop till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.Tryck ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och ställ formen kallt ca 15 minuter. (Klä ev pajens kanter med aluminiumfolie för att förhindra att den bränns.) Förgrädda pajskalet i 225° i ca 15 minuter.

Skala, dela och strimla löken. Snitta, skölj och strimla purjolöken. Fräs löksorterna i olja så att de mjuknar utan att ta färg. Sänk ugnsvärmen till 200°. Lägg lökblandningen i pajskalet. Strö över riven ost. Vispa samman ägg och mjölk. Tillsätt finklippt gräslök och kryddor. Häll smeten över lökblandningen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills äggsmeten stelnat och fått färg.

Nyckelord
Lökpaj, paj, Grönsaksrätt, smårätt, varmrätt, vegetariska rätter, recept, Smårätt (förrätt), vegetariskt, lök, smårätter, förrätter, varmrätter, grönsaksrätter