Lyxig grönsaksgratäng

Svårighetsgrad: Medel

2 dl ris
35 g mandelspån
0,75 dl kokosflingor
4 dl vatten + 1 tsk salt
3 paprikor
2 gula lökar
1 dl grönsaksbuljong
1 broccoli, delad i små buketter
salt
peppar
Sufflétäcke:
2 äggulor
1 dl majonnäs
0,5-1 dl chilisås
2 vitlöksklyftor (pressade)
salt
peppar
2 dl crème fraiche

Gör så här:
Fräs ris, mandelspån och kokosflingor i lite matfett. Tillsätt vatten och salt. Låt koka under lock tills vätskan har kokat in.

Sätt ugnen på 200°. Bottna en smord eldsfast form med risblandningen.

Kärna ur och strimla paprikorna. Skala och skiva löken. Fräs lök och paprika i lite matfett. Späd med buljong. Låt paprika och lök sjuda under lock tills grönsakerna mjuknar. Tillsätt broccolibuketterna och sjud under lock ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Fördela grönsakerna över riset.

Rör samman crème fraiche, äggulor och majonnäs. Smaksätt med chilisås, pressad vitlök, salt och peppar. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i crème fraiche-blandningen. Fördela blandningen över grönsakerna och gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Servera till grönsallad.

Nyckelord
Grönsaksgratäng, Vegetariska rätter, vegetariskt, varmrätter, grönsaksrätter, Paprika, Steklök, Broccoli, grönsaksrätt, gratänger, recept, varmrätt, gratänger, gratäng, ris