Mango

Mangifera indica
Ursprungligen kommer mangon från Indien och växer nu i alla tropiska och subtropiska områden, där den är ett viktigt livsmedel. Mangoträden blir mycket stora och de uppskattas för sin skugga. Vi importerar mango hela året.

Skalet på mangon kan vara grönt, orange, rött eller skifta i flera färger. Man kan inte se på färgen om mangon är mogen utan får känna om den är litet mjuk. Mangons fruktkött är intensivt gult, mjukt och mycket saftigt. Smaken är frisk och fyllig med pikant exotisk nyans.


Dela frukten genom att skära på sidan om kärnan, som är fastvuxen i fruktköttet.
Görochså här: Dela mangon på längden, på var sida om den platta kärnan. Skär sedan halvorna i klyftor och skär loss klyftorna från skalet.

Ät med sked direkt ur skalhalvorna. Eller skär fruktköttet i bitar, som skalas och blandas i sallad, mosa och använd som fruktig sås eller grundstomme i drinkar och sorbeter. Mango är mycket gott till kallt kött och till rökt fisk med grönsallad och t ex gräddfilsås. Prova att köra mangon i mixer och servera som sås till glass. Mangosåsen kan också kryddas med riven ingefära eller pepparrot och serveras till kallskuret kött, paté, lax eller kyckling.

Förvara mogen mango svalt, omogen i rumstemperatur.

och

och

Nyckelord

Frukt, Mango, produkt, produkter, frukter, exotisk frukt